Jari Gröhn Essee 1 (2)
R1200038 Urheiluvalmennus ja kuormitusfysiologia
16.11.12
Miten urheilijan eettiset arvot vaikuttavat menestymiseen?
Kun puhutaan eettisistä arvoista urheilussa, niin ensin on hyvä avata mitä eettiset arvot, eli etiikka tarkoittaa. Suomen liikunta ja urheilu (SLU) on julkaissut oman reilun pelin julkaisusarjan- Liikunnan ja urheilun eettiset periaatteet. Oppaassa kerrotaan seuraavasti: ”Etiikalla tarkoitetaan käyttäytymissääntöjä, jotka määrittelevät oikean ja väärän. Etiikka ilmenee mo-raalina, ihmisen sisäisenä äänenä, johon yhteiskunnan ja yhteisön säännöt ja normit vaikuttavat. Eettisen ajattelun kehittyminen edellyttää enemmän kuin vain sääntöjen ja normien noudattamista. Se edellyttää sääntöjen ja normien taustojen, perustelujen ja tarkoituksen si-säistä ymmärtämistä ja oivaltamista – näin on oikein. Eettisyys on käytännön elämän viisautta. Kehitystä ohjaamaan voidaan kuitenkin luoda linjauksia, joihin yhteisön jäsenet sitoutuvat.” Eli urheilun tärkein eettinen periaate on reilun pelin sääntöjen noudattaminen. (SLU 2012.)
Jokainen urheilulaji perustuu muodollisiin sääntöihin. Reiluun peliin kuuluu myös vastustajan kunnioittaminen ja sen takaaminen, että kilpailu on tasavertaista ja kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet voittaa. Toinen tärkeä reilun pelin periaate on se, että peliin tai urheilukilpailuun osallistujan tulisi aina tehdä kaikkensa voittaakseen ottelut. Lontoon olympialaisissa 2012 oli hyvä esimerkki eettisistä arvoista ja kilpailusta urheiluhengen vastaisesti. Kiinalaiset sulkapallopelaajat hävisivät räikeästi tahallaan nelinpeliottelunsa alkusarjassa saadakseen helpommat vastustajat puolivälieriin. Pisteitten häviäminen oli läpinäkyvää ja esim. omia syöttöjä lyötiin verkkoon tahallaan. Sulkapallon säännöissä ei kielletä tahallista häviötä mutta säännöissä sanotaan, että jokaisen kilpailijan pitää yrittää parhaansa. Kun teot tapahtuivat olympiakisoissa ja olivat olympiahengen vastaisia, järjestäjillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin sulkea kilpailijat pois kisoista. Hyvä esimerkki siitä vaikka säännöt eivät kieltäisikään häviämistä tahallaan mutta teko on eettisesti väärin ja siten urheilun reilun pelin hengen vastaista joten se on tuomittavaa.
Maailmassa tapahtuu koko ajan ”tahallisia” häviöitä ja tai ainakin annetaan häviölle paljon isompi mahdollisuus kuin mitä se normaalitilanteessa olisi. Esim. Englannissa Valioliigaseurat lepuuttavat yleensä ei niin tärkeissä cup-otteluissa huippupelaajiansa ja laittavat kentälle kokemattomampia junioreita. Tämä johtaa siihen, että otteluissa tapahtuu yllätyksiä joissa alasarjan joukkue voittaa suuren Valioliigaseuran eikä siinä ole mitään tuomittavaa. Pitäisikö seurajohdon ja valmentajien laittaa aina kentälle paras kokoonpano? Totta kai, joka ottelua lähdetään voittamaan, sanovat valmentajat, mutta kyllä pelaajatkin tiedostavat tilanteen kun he näkevät kokoonpanon ennen ottelun alkua he ymmärtävät ottelun tärkeyden. He tiedostavat että tämä peli ei ole niin tärkeä voittaa kuin viikonlopun sarjapeli jossa on pisteet jaossa. Kyseessä on jokseenkin samanlainen tilanne kuin edellä mainittu sulkapallotapaus jos sulkapalloilijat olisivat hävinneet vähemmän tahallaan eikä niin näkyvästi.
Urheilussa törmätään jatkuvasti tämänkaltaisiin ilmiöihin. Urheilussa etiikan tärkeys ponnahtaa esille monien käytännön asioista johtuvien ongelmien vuoksi. Mikä on urheilussa tärkeintä? Voittaminen? Voittaminen mihin hintaan hyvänsä? Urheilun perustaan kuuluu kilpailu ja täydellisen suorituksen tavoittelu, mutta miten voittoa tavoitellaan, on jo eettinen kysymys. Silloin voi esittää kysymyksen, onko menetelty oikein vai väärin. Voittoa ja menestystä ei halua pelkästään urheilija, vaan myös hänen valmentajansa, sponsorit, managerit, kaupungit, lajiliitot, taustajoukot, perhe ja lopulta kokonaiset kansakunnat. Urheilija haluaa tehdä aina mahdollisimman hyvän suorituksen ja tuloksen eikä halua pettää edellä mainittuja tahoja. Voidaan siis sanoa että eettiset arvot ovat suuressa roolissa urheilijan uralla ja etiikka ja moraali ohjaavat urheilijan käyttäytymistä.
Urheilijan eettiset arvot VS. Menestys
1. Dopingin käyttö
2. Väkivalta (esim. jääkiekkotappelut)
3. Sopupelit
4. Epäurheilijamainen käyttäytyminen
5. Raha- vaikuttaa urheilijan asenteisiin/arvoihin
Lähteet:
Suomen liikunta ja urheilu. 16.11.12. Reilu peli-julkaisusarja. Osoitteessa: http://slu-fi-bin.directo.fi/@Bin/074e6d5ae8a30818dcf27bed036ed8bc/1353053629/application/pdf/181447/reilupeli_julkaisu_A5_0407.pdf
Samalta viivalta? Eettiset kysymykset urheilussa. Mäkinen. O. 2007. Kirjapaja
Urheiluvalmennus. Mero. A. 2004. Vk- kustannus. Jyväskylä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti