
Urheilupsykologian perusteet (Leena Matikka ja Martina Roos-Salmi)
Urheilupsykologian perusteet on kirja johon jää koukkuun. Kirjasta on apua kaikille psykologiasta kiinnostuneille. Ja kerrankin ilmestyy kirja suomeksi jossa käsitellään urheilupsykologiaa. Mielestäni kirjan parasta antia on rentoutumis ja keskittymisharjoitukset joita olen alkanut itsekin kokeilemaan. Hengitysharjoitus osiossa oli mielenkiintoinen harjoitus joka kiinnitti huomioni. Kirjassa sanotaan näin: "Kun hallitsee hengityksen, hallitsee myös mielensä ja ruumiinsa" Hienosti sanottu ja varmasti pitää paikkansa. Pidän hengitysharjoituksia loistavina keinoina esim. urheilijoille rentouttaa kroppansa vaikka keskellä päivää ennen päiväunia, tai sitten illalla ennen nukkumaanmenoa. Ja miksei kyseiset hengitysharjoitukset toimisivat ihmisille, jotka eivät harrasta aktiivisesti liikuntaa. Jokaiselle tekee varmasti hyvää pysähtyä lyhyeksi ajaksi ja ottaa pieni breikki kaikesta.
Mielikuvat, rutiinit
Kirjassa myös kerrottiin kilpailuun valmistautumisesta. Esim. mielikuvaharjoittelusta. Kun mietin omia rutiineja ja mitä olen käyttänyt urallani, niin mielikuvaharjoittelu on varmasti jota olen eniten käyttänyt. Tapanani oli käydä ennen peliä mahdollisia tulevia tilanteita läpi mielessäni esim. kamppailut hyökkääjien kanssa ja kuinka selviän niistä voittajana pois. Se on myös itseluottamuksen ja itsetunnon kohottamista. Esim. jalkapallo on joukkuepeli mutta pelin sisälle kehittyy aina taistelupareja. Toppari-kärkimies, keskikenttämies vs. keskikenttämies, laitapuolustaja-laitahyökkääjä. Mitä vahvempia yksilöitä joukkueessa on sitä paremmin joukkue menestyy. Siksi valmentajien olisi hyvä valmentaa pelaajia myös henkisesti ja tarjota apuvälineitä jotta he voisivat kehittää itseään pelaajina myös henkisellä puolella.
Motivaatioilmasto
Miten vahvistaa urheilijoiden motivaatiota? Kirjassa puhutaan päätöksenteosta ja siitä, että otetaan urheilija mukaan päätöksentekoprosesseihin, jotka koskevat heidän omaa harjoitteluaan. Mielestäni se on selkeä asia, että esim. joukkueurheilussa, jossa on n.20 ERILAISTA urheilijaa ja joilla on kaikilla erilaiset tavat valmistautua otteluihin ja harjoituksiin, niin kysytään urheilijoiden mielipidettä ja annetaan heidän osaksi päättää miten asiat voitaisiin tehdä siten, että saataisiin jokaisesta pelaajasta puristettua irti paras mahdollinen suoritus joka kerta, tai edes annettaisiin siihen mahdollisuus.
Urheilupsykologia perusteet on mielestäni piristävä ruiske urheilualan kirjajulkaisuihin ja siinä on paljon tietoa jota voi imeä omaan urheiluvalmennukseen tai harjoitteluun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti